ANKARA KPSS KURSLARI®,KPSS İSTATİSTİK KURSU kpss,kpss soruları,kpss ders notları,kpss,a: Memura Müjdeli Ücret Artışına Sendika'dan Cevap

21 Ocak 2012 Cumartesi

Memura Müjdeli Ücret Artışına Sendika'dan Cevap

Bu haberler karşısında Memur Hasan şaşkın. Çünkü haberlerin ayrıntılarına baktığında müjdeli bir tablo göremiyordu. Ancak, çevresinde bu haberler öyle bir yankılanmıştı ki; gelen tepkiler karşısında büyük bir şaşkınlık yaşamaya başladı.

MEMURA MÜJDE MÜJDE ! MÜJDELER OLSUN MEMURLARA
“Yeni Yıl Memurun Yüzünü Güldürecek.”
“2.5 Milyon Memura Müjde!”
“ Memur Üç Ayrı Zam Alacak”
“Enflasyon Zirve Yaptı; Memur Zammı Kaptı.”
“Flaş. Flaş. Flaş. Memura Büyük Zam” Az Sonra…
“ Flaş Flaş Flaş. Memura 3 Ayrı Zam..” Şimdi.

Yeni yılın ilk günlerinde bir kısım gazetelerde, internet sayfalarında ve TV’lerde yukarıdaki başlıklarla memura zam haberleri duyuruldu.
2012 yılı bütçesi Meclis’te kabul edilmiş, bir önceki yılın resmi enflasyon rakamları açıklanmış, bu gelişmeler memura müjdeli zam (!) haberlerine sebep olmuştur.

Bu haberler karşısında Memur Hasan şaşkın. Çünkü haberlerin ayrıntılarına baktığında müjdeli bir tablo göremiyordu. Ancak, çevresinde bu haberler öyle bir yankılanmıştı ki; gelen tepkiler karşısında büyük bir şaşkınlık yaşamaya başladı.

Memur Hasan işinden evine döndüğünde; karşı komşusu Ayşe Teyze müjdeli zam haberini; “gözün aydın” diyerek veriyordu.
Bakkal Mehmet Amca: “Hadi yine iyisiniz”, Yakın akrabası Ali Bey ise“ Allah daha çok versin. Gözümüz yok” diyerek, memurlarla ilgili verilen müjdeli zam haberlerini kutluyorlardı.

Memur Hasan tüm bu sözlere itiraz edecek oluyor, edemiyordu. Üç ayrı zam hikayesini anlatmak istiyor, anlatamıyor, belki de “nankör” olarak nitelendirilmekten korkuyor ve yutkunuyordu. Gülümsüyor, teşekkür ediyor, geçiştirmeye çalışıyordu. Bir yandan da düşünüyordu; “bu nasıl bir medya, bu nasıl bir memleket, bu nasıl bir insanlık ve ben bunun neresindeyim?” diye.
Hasan 15 yıllık memur. Evli, 2 çocuklu. Ek ödemelerle birlikte ayda 1500TL maaş alıyor.
Bu muhteşem zam haberlerinden sonra, “bildiğiniz gibi değil. Öyle bir artış yok” diyemiyor. Şaşkınlık içinde “acaba?” deyip, bir daha hesaplamaya koyuluyordu:
1. Zam: 2011 Yılı Enflasyon Farkı: %2.7
2. Zam: 2012 Yılı Enflasyon hedefi İlk 6 Aylık Artış %3
3. Zam: Yıl içinde yapılacak olan Toplu Sözleşmede elde edilecek miktar. Yüzde kaç belli değil. Olup olmayacağı da belli değil. Ama olsun, umut dünyası.
Hasan birinci müjdeyi (!) düşünüyor. Bu nasıl müjde olur, diye. Öyle ya! Hükümet enflasyon hedefine göre geçen yıl maaşlara artış yapmış, yılsonu ise hedef şaşmış, memurlar enflasyonun altında kalmışlar. Yanı alacaklılar ve alacaklarını da ancak yılsonunda tahsil edebilecekler.
İkinci müjde ise; hükümetin 2012 enflasyon hedefinin ilk taksiti. Yani %6’nın ilk altı ay için öngörülen kısmı %3 artış. Birkaç yıldır tutmayan enflasyon hesaplarına göre artış yine tutmazsa, memur Hasan enflasyona bir kere daha yenilecek. Ancak hedef tutsa da bir karı olmayacak. Bu durum nasıl oluyor da müjde diye veriliyor.

memur

memurlar

memuruz

kpss

atamalar

kamu

kpss

memuruz


Üçüncü müjdeye gelince, hükümetin yasal düzenlemesini bir türlü yapamadığı toplu sözleşmenin taraflarının yasa çıkarsa oturup pazarlık etmeleri sonucu elde edilecek miktar. Bilindiği gibi, hükümet son yıllarda ek ödemeler dışında kalan ücret artışlarını enflasyon hedefine göre vermektedir. Artık ek ödemeler emsal memurlar arasında eşitlendiği için buradan ne miktar artış çıkar bir muammadır. “Yani doğmamış bebeğe don biçmek” durumu. Çünkü her ne kadar toplu sözleşme düzeneği olsa da, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu hükümet ağırlıklı bir yapıda. Ayrıca 2012 yılı için zaten bütçe kanunuyla memura %3+3 artış yasallaştı. Bu durumda belki de bu yıl için bütçede öngörülenin dışında hiçbir artış yapılmayacak ya da %1’lik bir artık lütfedilecek…
Bunu da memur Hasan’ın 3. zam hanesine %1 artış olarak yazdığında ve bu artışı ikiye böldüğünde şu matematiksel veriler ortaya çıkıyor:
İlk 6 Ay: 2.6+3+0.5= % 6.1 İkinci Altı Ay: 3+0,5 = % 3.5
Evet, bu hesaptan anlaşıldığı üzere Memur Hasan mevcut maaşının üzerine eklenecek olan %6.1’lik büyük artış ve altı ay sonra %3.5’lik muhteşem zamla; bir yıl boyu rahat, huzur ve mutluluk içinde hayatını idame ettirecektir. Müjdeler olsun (!) tüm Memur Hasan’lara, Memur Ayşe’lere….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder