ANKARA KPSS KURSLARI®,KPSS İSTATİSTİK KURSU kpss,kpss soruları,kpss ders notları,kpss,a: 2,5 Milyon Memura Asgari Geçim İndirimi Zammı

31 Aralık 2011 Cumartesi

2,5 Milyon Memura Asgari Geçim İndirimi Zammı

Pzr, 31 Ark 2011
Asgari ücret arttı; 13,5 milyon kişinin asgari geçim indirimi de zamlanacak
Yılbaşından itibaren 11 milyon işçi ile 2,5 milyon memur asgari geçim indirimini zamlı alacak. Asgari Tespit Komisyonu tarafından belirlenen rakamlara göre, bekâr bir işçi için 59 lira olan asgari geçim indirimi, 2012 Ocak'ta 66 lira olacak. Eşi çalışmayan dört çocuklu bir çalışanın ücreti ise 101 liradan 113 TL'ye yükselecek.

Asgari ücrete yapılan zam, asgari geçim indirimlerine de yansıyacak. 11 milyon işçi ile 2,5 milyon memurun asgari geçim indirimi, yılbaşından itibaren zamlanacak. Böylece yaklaşık 13,5 milyon kişinin gelirinde, asgari ücrete bağlı olarak artış meydana gelecek. Halen bekâr bir işçi için 59 TL olan asgari geçim indirimi, yılbaşından itibaren 66 TL olacak. Eşi çalışmayan 4 çocuklu biri için 101 TL olan rakam ise 113 TL'ye çıkacak. Bir aydır çalışmalarını sürdüren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yıllık toplamda yüzde 12,3 zam yapılmasını kararlaştırdı. İlk altı ay için yüzde 5,9, ikinci altı ay içinse yüzde 6,09 zam yapıldı. Buna göre 16 yaşından büyükler için brüt asgari 886,50 TL oldu. Yapılan bu zam, sadece asgari ücretle çalışan 5 milyon kişiyi ilgilendirmiyor. Çalışanların ücretlerinde de artış meydana gelecek. 13,5 milyon kişinin geliri 7 ile 12 TL arasında artacak.

memur

memurlar

memuruz

kpss

atamalar

kamu

kpss

memuruz



Uzun yıllar fiş biriktiren Türk halkı, 2008'den itibaren bu çileden kurtuldu. Bu tarihten itibaren vergi iadesi yerine geçmek üzere asgari geçim indirimi uygulaması başladı. 3 yıldır sorunsuz uygulanan asgari geçim indirimi, brüt asgari ücret esas alınarak belirleniyor. Asgari geçim indiriminin hesaplanmasında kişinin evli ya da bekâr olması, çocuk sayısı ve eşinin çalışıp çalışmaması önemli yer tutuyor. Öğrenim gören çocuklar 25 yaşına kadar asgari geçim indirimi hesabında dikkate alınıyor. Asgari ücrete zammın ardından halen bekâr bir çalışan için 59 TL olan asgari geçim indirimi, 66 TL'ye çıkacak. Evli olup eşi çalışmayan çocuksuz biri için 71 TL olan rakam ise 79 TL olacak. Evli, eşi çalışmayan ve bir çocuklu biri içinse halen 80 TL olan asgari geçim indirimi, 89 TL olacak. Aynı kişi üç çocuklu ise 106, 4 çocuklu ise 113 TL asgari geçim indirimi alacak. Asgari geçim indiriminin hesabında ilk iki çocuk için 7,5 TL, üçüncü ve dördüncü çocuk içinse 5'er TL artış veriliyor. Asgari ücret, asgari geçim indirimi başta olmak üzere birçok kalemde değişikliğe yol açıyor. Asgari ücretteki artış, sigorta primlerinde, devletin uyguladığı idari para cezalarına kadar birçok kalemde artış getiriyor. Bu nedenle kamunun gelirinde artışa yol açarken istihdam maliyetini önemli ölçüde etkiliyor.

SAĞLIK SİGORTA PRİMİ DE ARTTI

Asgari ücrete yapılan yüzde 12,37'lik zam Genel Sağlık Sigortası prim miktarını da yükseltti. En düşük sağlık primi 33,36 liradan 35,41 liraya çıktı. 2 liralık zam yeşil kart hakkı kazanamayanların yıllık 24 lira fark ödemelerini beraberinde getirecek. Yeni yıldan itibaren aylık geliri 295 liranın altında olanlar ise sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmayı sürdürecek. Yeşil kartlılar ücretsiz tedavi olabilmek ve ilaç alabilmek için yeni yıldan itibaren gelir testine tabi tutulacak. Asgari ücrete ilk altı ayda yapılan 42 liralık zam Genel Sağlık Sigortası prim miktarını da yükseltti. En düşük sağlık primi 33,36 liradan 35,41 liraya çıktı. Yeşil kartı sona erenlerin gelir durumları 295 lira ve üzerindeyse 35 lira sağlık primi ödeyecekler.
ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder