ANKARA KPSS KURSLARI®,KPSS İSTATİSTİK KURSU kpss,kpss soruları,kpss ders notları,kpss,a: SMMM ve YMM

19 Ağustos 2009 Çarşamba

SMMM ve YMM


Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleği 13.06.1989 tarih ve 20194 sayılı Resmi Gazete yayınlanan 3568 sayılı Kanun ile yasal statüye kavuşmuş ve aradan geçen süre içinde örgütlenmesi, mesleğe giriş ve yükselme süreci, meslek mensuplarının sahip oldukları bilgi birikimi ve yetkinliği ile Türkiye’de en iyi organize olmuş ve en köklü meslekler arasında yerini almıştır. Serbest muhasebeci mali müşavirler gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin vergi, sigorta, Bağ-Kur ve belediye ile ilgili tüm işlemlerini yasaların öngördügü şekilde yapmakta olduklarından, devlet ile vergi mükellefleri arasında bir köprü görevi üstlenmiştir. Yeminli mali müşavirler ise daha çok muhasebe sistemlerini kurmak, inceleme ve denetim yaparak rapor hazırlamak ve tasdik işlerini yürütmektedir.

    

1. AŞAMA: Staja Başlama Sınavı

Mesleğe başlamanın şartları şunlardır: Lisans mezunu olmak, Staja başlama degerlendirme sınavını kazanmak, SMMM veya YMM yanında 2 yıl staj yapmak ve Serbest muhasebeci malî müşavirlik sınavını kazanmak. Lisans mezunu olanlar, stajını yürütecekleri SMMM Odasına başvurup, dosya açtırdıktan sonra staja başlama delerlendirme sınavına katılırlar. Staja balvuru dönemi ve staj sınav tarihleri şu şekildedir:

Staj Başvuru Dönemi Sınav Tarihi

-- Aralık 200- -- Mart 200-

-- Nisan 200- -- Haziran 200-

-- Agustos 200- -- Kasım 200-

Staj sınavı TESMER-Anadolu Üniversitesi işbirligi ile Anadolu Üniversitesi tarafından yapılır.

Sınav Ticaret Lisesi ve Maliye Meslek Lisesi, Ön Lisans (2 yıllık yüksekokul) ve Lisans/Yüksek lisans olmak üzere üç grup halinde test usulü ile aynı gün ve saatte Ankara ve İstanbul illerinde yapılır.

Lisans ve Yüksek Lisans mezunlarının sınav konuları sunlardır:

Genel Kültür ve Yetenek: *Türkçe, *Matematik, *Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi.

Alan Bilgisi:

*Muhasebe: Finansal Muhasebe, Muhasebe Standartları, Maliyet Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi, Denetim.

*Ekonomi: İktisat, Kıtlık Tercih ve Fayda, Talep, Arz ve Piyasa Dengesi, Talep ve Arz Esnekliği, Arz ve Talep Uygulamaları, Tüketici Dengesi Analizi, Üretim ve Maliyetler, Tam Rekabet Piyasası, Monopol, Monopolcü Rekabet ve Oligopol Piyasalar, Faktör Piyasaları, Milli Gelirle İlgili Kavramlar, Milli Gelir Denge Düzeyi, Para Teorisi ve Politikası, Uluslararası Ticaret Teorisi, Uluslararası İktisat Politikası, Döviz Piyasası, Ödemeler

Bilançosunun Tanımı, İktisadi Kalkınma ve Büyüme.

*Maliye: Maliye ilminin esasları, Kamu ekonomisi, Kamu giderleri, Kamu gelirleri (Vergi teorisi), Bütçe, Devlet Borçları, Yerel idareler.

*Hukuk: Meslek Hukuku, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Vergi Hukuku, Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku.

Sınavda 20 adet Genel Kültür ve 100 adet alan bilgisi sorusu olup, sınav süresi 3 saattir. Sınavda çan eğrisi uygulanmakta olup, genel başarı düzeyi en yüksek alan en düşük katsayı ile, genel başarı düzeyi en düşük alan ise yüksek katsayı ile çarpılır. Yapılan değerlendirme sonucunda ağırlık puanı 60 ve üzeri olanlar başarılı sayılıp staja başlama hakkını elde eder.

2. AŞAMA: SMMM Sınavı

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavir yanında iki yıl stajını tamamlayanlar SMMM Sınavlarına girebilmektedir. SMMM Sınav konuları sunlardır:

1) Finansal Muhasebe,

2) Finansal Tablolar ve Analizi,

3) Maliyet Muhasebesi,

4) Muhasebe Denetimi,

5) Vergi Mevzuatı ve Uygulaması,

6) Hukuk (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İş Hukuku, SSK ve Bağ-Kur Mevzuatı, İdari Yargılama Hukuku),

7) Muhasebecilik ve Mali Müsavirlik Meslek Hukuku.

SMMM Sınavı TESMER tarafından her yıl Mart, Temmuz ve Kasım aylarında yazılı olarak yapılır. Her dersten 5 defa sınava girme hakkı olup, 2 yıl içinde verilmesi gerekir. Her dersten geçme notu 50 olup, tüm derslerin ağırlıklı not ortalaması 60 olmak zorundadır. Bu notun hesaplanmasına yanında staj yapılan SMMM veya YMM tarafından verilen Staj Notu da dahil edilir. Toplam ağırlıklı not ortalaması 60 ve üzeri olanlar SMMM Ruhsatı alma hakkını elde ederler.

3. AŞAMA: YMM Sınavı

En az 10 yıl Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik yapmış olmak şartını yerine getirenler Yeminli Mali Müşavirlik sınavına girebilmektedir. YMM Sınav konuları şunlardır:

1) İleri Düzeyde Finansal Muhasebe,

2) Finansal Yönetim,

3) Yönetim Muhasebesi,

4) Denetim, Raporlama ve Meslek Hukuku,

5) Revizyon,

6) Vergi Tekniği,

7) Gelir Üzerinden Alınan Vergiler,

8) Harcama ve Servet Üzerinden Alınan Vergiler,

9) Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı,

10) Sermaye Piyasası Mevzuatı.

YMM Sınavı TESMER tarafından her yıl Nisan ve Eylül aylarında yazılı olarak yapılır. Her dersten 4 defa sınava girme hakkı vardır. Her dersten geçme notu 50 olup, tüm derslerin ağırlıklı not ortalaması 65 olmak zorundadır. Sınavda başarılı olanlar YMM Ruhsatı alma hakkını elde ederler. Yeminli mali müşavirlik mesleğine kabul edilenler, görevlerine fiilen başlamadan önce, Asliye Ticaret Mahkemesinde yazılı şekilde yemin ederler. YMM’ler muhasebe ile ilgili defter tutamazlar, muhasebe bürosu açamazlar ve muhasebe bürolarına ortak olamazlar.

memur

memurlar

memuruz

kpss

atamalar

kamu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder