ANKARA KPSS KURSLARI®,KPSS İSTATİSTİK KURSU kpss,kpss soruları,kpss ders notları,kpss,a: GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ

19 Ağustos 2009 Çarşamba

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ


4458 Sayılı Gümrük Kanunu ile gümrük müşavirlişi, yeni, bağımsız ve saygın bir meslek olarak yeniden kurulmuş ve düzenlenmiştir. Buna göre, gümrük müşavirliği mesleğinin üç aşaması bulunmaktadır:

1) Stajerlik, 2) Gümrük Müsavir Yardımcılığı ve 3) Gümrük Müşavirliği.

1) Stajerlik: Gümrük müşavir yardımcısı olmak için bir gümrük müşavirinin yanında, müşavirin kayıtlı bulunduşu Başmüdürlük ile üyesi olduğu derneğe bildirilerek kayıt ettirmek suretiyle, 3 yıl stajyer olarak çalışılması gerekir. Bu süre içinde aday, mesleği öğrenmekte, deneyim kazanmakta ve sınava hazırlanmaktadır. Stajerler sadece gümrük müşaviri bürosundaki işlemleri izlerler, gümrüklerde iş takibi yapamazlar.

2) Gümrük Müşavir Yardımcılığı: Gümrük müşavirin yanında çalışırlar ve onun adına gümrük idarelerinde iş takibi yapabilirler.

3) Gümrük Müşavirliği: Her türlü gümrük işlemlerini takip ederek sonuçlandırmaya yetkili meslek mensuplarıdır.

1. Aşama: Gümrük Müşavir Yardımcısı

Gümrük Müşavir Yardımcısı olmanın koşulları sunlardır: TC vatandaşı olmak; Fiil ehliyetine sahip olmak; Kamu haklarından mahrum olmamak; Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak; Memuriyetten çıkarılmış olmamak; Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında lisans mezunu olmak veya MYO dış ticaret programından mezun olmak; Bir gümrük müşaviri yanında 3 yıl staj yapmış olmak. Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavına en fazla 3 defa girilebilir.

Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınav konuları şunlardır:

a) Genel Yetenek ve Genel Kültür (Türkçe, Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Vatandaşlık Bilgisi);

b) 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği;

c) 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun.

ÖSYM tarafından yapılan Gümrük Müşavir Yardımcılığı yazılı sınavında soruların % 40'ı Genel Yetenek ve Genel Kültür, soruların % 60'ı ise Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun ile ilgili konulandan. Gümrük Müşavir Yardımcılığı yazılı sınavında 60 ve üzerinde puan alanlar Gümrük Müşavir Yardımcısı belgesini (B Karnesi) almaya hak kazanırlar.

2. Aşama: Gümrük Müşaviri

Gümrük müşaviri olmanın koşulları ise şunlardır: TC vatandaşı olmak; Fiil ehliyetine sahip olmak; Kamu

haklarından mahrum olmamak; Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak; Memuriyetten çıkarılmış olmamak; Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında lisans mezunu olmak; Gümrük Müşavir Yardımcısı olarak 3 yıl çalışmak.

Gümrük Müşavirliği sınavına en fazla 3 defa girilebilir.

Gümrük müsavirligi için Ön Eleme ve Mesleki Yeterlilik olmak üzere iki sınav yapılır.

Gümrük Müşavirliği ön eleme sınav konuları şunlardır:

a) 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve Yönetmeliği,

b) 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun,

c) Gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konular,

d) Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve ilgili Kararlar ve Tebliglerin gümrüğe ilişkin hükümleri,

e) Dış Ticaret Rejimi (DTM tarafından yayımlanan Rejim Kararları ve bunlara ilişkin Yönetmelik ve Tebliğler),

f) Ticaret ve ödeme anlaşmaları,

g) Uluslararası anlaşmaların gümrüğe ilişkin hükümleri.

ÖSYM tarafından yapılan Gümrük Müşavirliği Ön Eleme Sınavında 100 tam puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar Gümrük Müşavirliği Mesleki Yeterlilik sınavına girmeye hak kazanırlar. Gümrük Müşavirliği Ön Eleme Sınavını kazananlar Gümrük Müsteşarlığınca Mesleki Yeterlilik Sınavına tabi tutulur. Mesleki Yeterlilik Sınavı 50 soru üzerinden test yöntemiyle yapılır. Sınavda başarılı olmak için 100 puan üzerinden 70 puan almak gerekir. Bu sınavda Ön Eleme Sınavı konulan ile birlikte Türk Gümrük Tarife Cetveli, Tarife Politikaları ve bunlarla ilgili mevzuat hakkında sorular sorulur. Başarılı olanlar Gümrük Müşaviri Belgesini (A Karnesi) almaya hak kazanırlar.

memur

memuruz

memurlar

atamalar

kamu

kpss


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder