ANKARA KPSS KURSLARI®,KPSS İSTATİSTİK KURSU kpss,kpss soruları,kpss ders notları,kpss,a: ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA

9 Ekim 2010 Cumartesi

ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA

ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA

Eğer iş arıyorsanız kişisel tanıtımınızı yeterince iyi yapmanız önemlidir ve bunu sağlayacak olan dikkatle hazırlayacağınız özgeçmişinizdir.

Özgeçmiş yazmanın belli baslı kuralları olduğu doğrudur. Ancak unutulmamalıdır ki; ilişkili olunan kurum, görev yapılan seviye, yerel mi yoksa yabancı pazarlar da mi is aranıyor olusu söz konusu kurallara eklemeler getirebilir.


Kişisel tecrübelerin ve yeteneklerin tanıtımı profesyonelce hazırlanmış bir özgeçmiş aracılığı ile pekala yapılabilir. Abartıdan ve yanlış (yalan) bilgilerden arındırılmış, özgeçmişi alan kişinin kolaylıkla okumasına izin verecek şekilde uzunluğu ayarlanmış ve anahtar kelimeler kullanılarak yazılmış bir özgeçmiş pek çok kapıyı aralayabilecektir.

NEREYE YÖNELIK BIR ÖZGEÇMIS HAZIRLIYORSUNUZ?

Özel sektörde bir şirkete gönderilmek üzere hazırlanmış ise unutulmamalı ki: Şirketlere sizinki de dahil olmak üzere her gün yüzlerce özgeçmiş ulaşmakta ve bunlar gözden geçirilerek sınıflandırmaktadır. Bir özgeçmişin incelenmesi yaklaşık 25 saniye sürer ve incelendiği anda veya kısa zamanda değerlendirilmek üzere uygun bulunursa toplam 3-4 dakika daha harcanarak tamamı etraflıca incelenir.

Eğer özgeçmişinizi bir kuruma yöneltecekseniz; size ait bilgiler bu kurumların insan kaynakları bölümlerine ulaşacak, özgeçmişinizin incelenmesi ile ilgili süreler biraz daha uzun tutulabilecek, danışmanlık şirketine kıyasla buralarda oluşturulmuş veritabanına eklenen özgeçmiş şayisi gün bazında düşecektir. Bu durumun son dönemdeki istinası kurumların Internet üzerinde ve genel başvuru adi ile özgeçmiş toplamalarıdır. Yani artık kurumlara ait veritabanına da her gün çok sayıda özgeçmiş eklenmektedir.

B. ÖZGEÇMISINIZIN GÖRÜNÜMÜ NASIL OLMALI?

Yukarıdaki açıklamalardan hareketle özgeçmişi ilk bakışta kişi ile ilgili temel vasıfları vurgulayabilecek ve kolaylıkla okunup algılanabilecek şekilde hazırlama gereği ortaya çıkar. Bilgisayarda hazırladığınız özgeçmişinizi basacağınız kağıt A4 boyutunda beyaz düz bir kağıt olmalıdır. Yazı font’u olarak Arial ve Times New Roman tercih edilmesi idealdir. Kullanacağınız karakter büyüklüğü 10 veya 12 olarak seçilmelidir, daha küçük fontlar okumayı zorlaştıracaktır.

Ana ve alt baslıklarda (örneğin is tecrübesi ve çalışılan şirketler, alınan unvanlar gibi) aşırıya kaçmadan büyük harfler, kalın ve yana yatık fontlar seçilebilir. Bu baslıkların görev tanımının okunmasından hemen önce görünmesi önemlidir.

Görev tanımı ve gerçekleştirilen islerin yer aldığı bölümde ise düz yazı yerine maddeler halinde ve 10 - 15 maddeyi gedmeyen sıralı bir anlatım doğru olacaktır. Ayrıca ana ve alt baslıklar veya maddeler arasında bir veya iki satir atlayarak belli ölçüde “beyaz alan” bırakılmalıdır. Böylece özgeçmişi okuyan ilgili kolayca ve sıkılmadan gözlerini kağıt üzerinde kaydırabilir ve 25 saniyenin sonunda ilgisini yoğunlaşmış bulursa detaylı inceleme safhasına geçer.

Satırbaşları ve sonları sağ kenardan yaklaşık 3 sol kenardan da yaklaşık 2 santimetre içeride olmalı, kullanılan kağıdın üstünden ve altından da bir miktar boşluk bırakılmalıdır. Bu da onca bilgiye daha derli toplu bir görüntü verecek ayrıntılardan biri tanesidir.

Kişi, çok ve çeşitli bir is tecrübesine sahip ise bu uzunluk 2 ye da 3 A4 boyutunda bir sayfa uzunluğunda tutulmalıdır. Ancak çok is değiştirmiş ye da uzun yıllar farklı görevlerde ve seviyelerde çalışmış biri değil ise veya çalışma hayatinin henüz basında ise, tek bir sayfadan oluşan bir özgeçmiş onu inceleyecek kişiye kolaylık sağlayacaktır. Bir başka deyişle mülakatı yapacak kişi yukarıda da belirtildiği gibi hakkında daha kısa bir sürede bir fikir sahibi olabildiği bir özgeçmişe diğerlerinden daha fazla öncelik verecektir.

C. ÖZGEÇMİŞİN İÇERİĞİNDE HANGİ BİLGİLER NE ŞEKİLDE ve HANGİ SIRAYLA YER ALMALIDIR?

Bir özgeçmiş sırasıyla su başlıkları açıklamalıdır:

Kişisel Bilgiler (isim soyadı, adres, iletişim numaraları, doğum tarihi, cinsiyet, medeni durum, askerlik durumu vb. bilgileri),
Su anda çalışılan kurum, unvan bilgileri ve görev süresi,
Su anda yapılan isler, alınan sorumluluklar,
Daha önce çalışılan is yerleri, alınan unvanlar ve ise giriş - ayrılış tarihleri,
Daha önceki işyerlerinde yapılan isler, alınan sorumluluklar,
Eğitim Bilgileri (Lisans derecesi, mezun olunan veya devam edilen yüksek ve orta öğrenim kurumları, bu kurumlara giriş ve mezuniyet tarihleri),
Nitelik Bilgileri (Yabancı dil bilgisi, bilgisayar bilgisi, mali veya teknik uzmanlıklar, alınan derece veya ödüller, sahip olunan sertifikalar),
Kurs, seminer veya is öncesi veya is basında alınan eğitimler, (tarih sırası gözetilerek ve eğitimi veren firma adları belirtilerek yazılmalıdır),
Referanslar (Bu bölüm isteğe bağlıdır ve referans olarak gösterilen kişilere ait isim ve iletişim bilgilerini içerir)
Bunlardan hareketle, özgeçmişte yer alacak bilgiler için yukarıda belirtilen konu baslıklarının takip ettiği sıraya uygun bir akis izlenebilir. Ayrıca bu akis içerisinde “eğitim bilgileri” ve “is tecrübeleri”nin yer değiştirmesinde de ciddi bir sakınca bulunmamaktadır.
İs tecrübeleri bölümünde 2-3 satirlik bir önbilgi bölümü ve bunu takip eden maddeler halinde bir anlatım yerinde olacaktır. Önbilgi bölümünde; kişinin sorumlu olduğu alanların kelime bazında özetleri (ihracat, ithalat, genel muhasebe, distribütör yönetimi vs.) ve değişik firmalarda çalışmış ise firma büyüklüğünü anlatan (faaliyet alanı, ortaklık yapısı, satış cirosu, personel sayısı, fabrika sayısı gibi) bilgiler yer almalıdır.

Tekrar hatırlatmakta fayda vardır ki; önerilen bu sıralama, bir özgeçmişin hızla ve kolaylıkla okunup algılanabilecek şekilde hazırlanmasına yöneliktir. Bunları okuyacak ilgili, sizi ikinci asama olan is görüşmesine davet edebilmek amacıyla, özgeçmişiniz hakkında kolaylıkla bir ön değerlendirme yapabilir.

Bir yere is görüşmesi yapmak üzere çağırıldığınızda alışılagelmiş olan, kişisel ve öğrenim bilgilerinizden bahsedildikten sonra, is tecrübeleriniz hakkında geçmişten günümüze doğru bir tarih sırası gözeterek detaylıca konuşulmasıdır. Olası herhangi bir gözden kaçırmaya sebebiyet vermeden tüm tecrübe, eğitim ve öğrenim bilgilerinizin üzerinden geçinebilmesi için bu emin ve kolay bir yoldur. Ancak mülakat yapacak kişilerden bazıları adaylarının cari dönemde yaptıkları isler ile konuşmaya başlamayı tercih edebilir ki bunun da bir sakıncası yoktur.

D. KAPAK YAZISININ ÖNEMİ NEDİR? KAPAK YAZISINI MUTLAKA YAZMAK GEREKLİMİDİR?

Kapak yazıları kişilerin iş ararken gözettikleri amacı yansıtması açısından önemlidir. Ne tür bir firmada, hangi pozisyonda ve ne konuda görev yapmak istediklerini 4-5 satırlık bir paragrafta özetlemeleri sonraki aşamalar açısından açıklayısı olur. Kapak yazısı olmayan bir özgeçmişi değerlendirme dışı tutmak söz konusu değildir, olmamalıdır. Ancak şüphesiz ki çok uzun olmayan açıklayıcı bir kapak yazısının varlığı hem takip eden içerik hakkında bilgi vermesi hem de özgeçmiş yazarken daha özenli davranıldığının bir göstergesi olması dolayısı ile tercih sebebidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder