ANKARA KPSS KURSLARI®,KPSS İSTATİSTİK KURSU kpss,kpss soruları,kpss ders notları,kpss,a: KPSS KİTAPLARI

25 Ekim 2009 Pazar

KPSS KİTAPLARI

KARİYER MESLEK SINAVLARINDA FAYDALI OLACAK

TAVSİYELER VE KİTAPLAR

A-HUKUK GRUBU :

1-Anayasa Hukuku : Şeref Gözübüyük’ün kitabı tercih edilmektedir.Genel hükümlerin ve anayasa yargısının önemi daha fazladır.Ergun Özbudun’un kitabı da çalışılabilir.Ayrıca Anayasa metninin de okunması faydalı olacaktır.

2-İdare Hukuku : Test sınavları için Metin Günday ; yazılı sınavlar için ise Şeref Gözübüyük tercih edilmektedir.Genel olarak çalışılmalıdır.Önceki yıllarda yapılmış sınavlarda çıkan sorulara bakılarak konular seçilerek çalışılmalıdır.

3-Medeni Hukuk : Turgut Akıntürk’ün kitabı tercih edilmektedir.Ancak test sınavlarında bu kitaba ek bir kitap olarak Büçe Öztan’ın kitabı da çalışılabilir.Genel Hükümler ve Eşya Hukuku daha önemlidir.Test sınavları için ayrıntılar ağırlıklı çalışılması daha faydalı olabilir.Yazılı sınavlar için daha önceki sınavlarda sıkça sorulan konulardan başlanarak genel olarak çalışılmalıdır.

4-Borçlar Hukuku : Safa Reisoğlu’nun kitabı tercih edilmektedir ancak Turgut Akıntürk’ün kitabı da yeterli olabilir.

Hukuku grubunun Medeni Hukukla birlikte en önemli dalı olduğu söylenebilir.Son derece iyi çalışılmalıdır.Yazılı sınavlar için daha önceki sınavlarda sıkça sorulan konulardan başlanarak çalışılmalıdır.Kavramları çok olduğundan bunlar üzerinde da ayrıca durulmasında sözlü sınavlar açısından da fayda vardır.

5-Ticaret Hukuku : İş Bankasınca yayınlanan “Bankacılar İçin Ticaret Hukuku Bilgisi” adlı üç kitaptan oluşan seti tercih edilmektedir.Ayrıca Açıköğretim Yayınlarından ve Oğuz İmregün’ün kitaplarından da faydanılabilir.Üç dalı olması nedeniyle geniş bir daldır.Ancak diğerlerinde olduğu gibi yazılı sınavlar için önceki yıllarda yapılan sınavlarda sorulan tipik sorular göz önünde tututlarak çalışılmalıdır.Test sınavlarda ise ayrıntılı olması nedeniyle daha çok Kıymetli Evrak Hukuku önem kazanmaktadır.

6-İcra İflas Hukuku : Gerek yazılı gerekse test sınavlarında çok az soru sorulmaktadır.Hatta bazı sınavlarda sınav konuları arasına dahi alınmamaktadır.Bu nedenle yine İş Bankası Yayınlarından “Bankacılar İçin İcra İflas Hukuku Bilgisi” adlı kitaba genel olarak çalışılması yeterli olacaktır.

7-Ceza Hukuku : Prof. Dr. Bahri Öztürk, Yard. Doç. Dr. Mustafa R. Erdem ve Yard. Doç. Dr. Veli Özbek tarafından ortaklaşa yazılan Ceza Hukuku ve Ceza Mahkemesi Hukuku (Yayıncı: Turhan Kitabevi Ankara ) çalışılmalıdır.Test sınavlarında ise diğer hukuk dallarında da olduğu gibi ayrıntı olduğu için süreler iyi bilinmelidir.

Ancak bu iki dal da genellikle müfettişlik,kontrolörlük,denetmenlik vb. soruşturması görevler için açılan sınavlar dışında üzerinde pek durulması gereken ,genel olarak bilgi edinilmesi gereken hukuk grubu dallarıdır.

B-İKTİSAT GRUBU :

1-Makro İktisat : Bu iktisat dalında piyasadaki kitap sayısı çok fazla olup en çok seçici olunması gereken alan bu daldır.Ayrıca gerek test gerekse yazılı sınavlarda adayları en çok zorlayan alan makro iktisattır.

Başlangıç düzeyi için özellikle Zeynel Dinler’in “İktisada Giriş“ kitabının mikro ve makro iktisat bölümü mutlaka çalışılmalıdır.İleri düzey için daha sonra Dornbush&Fisher’in makro iktisat kitabı veya Açık Öğretim Fakültesi İktisadi Analiz 2. cildi veya bunun bunun yerine İlker Parasız Makro Ekonomi çalışılabilir.

Dikkat edilmesi gereken husus temel kavram ve teorilerin tam anlamıyla öğrenilmesidir.Özellikle başlangıç düzeyindeki çalışmalara geniş zaman ayrılması faydalı olacaktır.Ayrıntılı çalışmalarda ise para banka ağırlıklı çalışılması özellikle test sınavlarında çok faydalı olacaktır.

Ayrıca uzun zaman aralıklarıyla sınav açan kurumların yaptığı yazılı sınavlarda Sadun Aren’in Para İstihdam ve İktisadi Politika adlı kitabı çalışılmalıdır.Bunlara ek olarak Maliye Bakanlığınca yapılan sınavlarda Özhan Ulutem’ın Makro İktisat kitabınında çalışılması faydalı olacaktır.

2-Mikro İktisat : Bu dalda önerilen kitap Orhan Türkay’ın Mikro İktisat Teorisi adlı kitabıdır.Ancak bu kitapta yer almayan bazı konuların Zeynel Dinler’in ve İlker Parasız’ın Mikro İktisat kitaplarından konuların karşılaştırılması suretiyle takviye edilerek çalışılması faydalı olacaktır.

3-Uluslararası İktisat : Çok geniş ve dağınık konuları olması nedeniyle ayrıntılı çalışılması zor ve zaman alıcı bir daldır.Ancak girilecek sınava göre Halil Seyidoğlu’nun Uluslararası İktisat kitabı bölümleri önceki yıllar sorularına bakılıp ayıklanarak çalışılmalıdır.

Yazılı sınavlarda daha çok temel teoriler ve temel kavramlar üzerinde durulmaktadır.Test sınavlarında genellikle fazla sayıda soru sorulmaktadır.Maliye,hazine,dış ticaret,merkez bankası gibi kurumların sınavlarında diğer sınavlara nazaran daha fazla önemsenmektedir.

Ayrıca daha kısa olması nedeniyle Halil Seyidoğlu’nun Açık Öğretim Fakültesi için basılan kitabı da tercih edilebilir.

4-İşletme İktisadi-Finansal Yönetim-İşletme : Bu alanlarda da piyasada çok sayıda kitap bulunmaktadır.Ancak İşletme İktisadında Tamer Müftüoğlu tek gibidir.Açık Öğretim Fakültesi Finansal Analiz kitabı da alanında çalışılması faydalı olacak kitaptır.Müftüoğlu’nun kitabını sıkıcı bulanlar mikro iktisadın yanında, A.Ö Finansal Analiz ve bir de herhangi bir Genel İşletme kitabına çalışırlarsa bu sorundan kurtulmuş olurlar.

Ancak bütün bunlara ek olarak sınav konularının bir çok resmi kurum sınavında hiç bulunmadığını veya düşük ağırlıkta olduğunu belirtmek gereklidir.Bu nedenle bu konuları sona bırakmak zaman açısından faydalı olabilir.

C-MALİYE GRUBU :

1-Kamu Maliyesi : Bu alanda da çok sayıda kitap bulunmasına rağmen iki kitap yeterlidir.Bunlar Abdurrahman Akdoğan’ın ve Açık Öğretim Fakültesinin Kamu Maliyesi kitaplarıdır.Maliye Bakanlığının sınavlarında ise İsmail Türk ve Özhan Ulutem’in kitaplarınada bakılabilir.Kamu Maliyesi daha çok test sınavlarında önem kazanmaktadır.Yazılı sınavlarda ana kısımlar itibariyle soruların paylaştırılması eğilimi vardır.Ancak daha çok maliye teorisi ve vergi alanlarından sorular gelmektedir.

Bu kitaplara ek olarak Halil Nadaroğlu Kamu Maliyesi ve Salih Turhen Vergi Politikası kitaplarına da çalışılabilir.

2-Maliye Politikası : Bu alan için önerilecek kitap aslında yine A.Ö Maliye Politikası kitabıdır.Ancak maliye ve benzeri resmi kurumların sınavlarında İsmail Türk’ün Maliye Politikası kitabınada çalışılması faydalı olur.

Maliye politikası da tıpkı makro iktisat gibi çok iyi öğrenilmelidir.Çünkü bazı sınavlarda muhakeme yeteneğini ölçen iktisadi politikaya ilişkin sorulara verilen cevapların daha fazla önemsendiğini belirtmekte fayda vardır.

D-MUHASEBE GRUBU :

1-Genel Muhasebe : Bu alanda Orhan Sevilengül ve Nalan Akdoğan’ın ortak kitabı en iyi kitaptır.

2-Mali Analiz : Bu alanda Öztin Akgüç’ün Mali Analiz kitabı ve Nalan Akdoğan ile Nejat Terker’in ortak kitabı birlikte çalışılmalıdır.Ancak “Rasva Analizleri” dışındaki konular üzerinde çok fazla durulmamalıdır.Çünkü genellikle bu konudan sorular sorulmaktadır.

3-Ticari Aritmetik veya Mali Cebir : Bu alanda açık ve anlaşılır olmak kaydıyla herhangi bir kitaba çalışılabilir.Sürekli sorulan formüller (Basit Faiz-Bileşik Faiz, İç İskonto-Dış İskonto gibi) dışındakiler üzerinde fazla durulmamalıdır.

memurlar

memuruz

memur

kamu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder